A murit unul dintre cei mai cunoscuți dâmbovițeni din perioada comunistă. A fost unul dintre preferații lui Ceaușescu! | Portalul orasului Targoviste - Targoviste.info
Connect with us

Portalul orasului Targoviste – Targoviste.info

A murit unul dintre cei mai cunoscuți dâmbovițeni din perioada comunistă. A fost unul dintre preferații lui Ceaușescu!

Sport

A murit unul dintre cei mai cunoscuți dâmbovițeni din perioada comunistă. A fost unul dintre preferații lui Ceaușescu!

A absolvit în anul 1956 cu “Diplomă de merit” Academia Militară Politică din București, iar în 1959 a obținut licența în istorie în urma absolvirii Facultății de Istorie din cadrul Universității București.

Generalul Constantin Olteanu, fostul ministru al Apărării din perioada 1980-1985, a murit azi la vârsta de 89 de ani.
Acesta a rămas în istoria Stelei ca artizanul care a contribuit din umbră la construirea echipei care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986.

Olteanu avea o influență importantă pe vremea lui Ceaușescu. A fost condamnat la 11 ani de închisoare după evenimentele din 1989, dar a fost eliberat după doi ani și 6 luni de detenție la Jilava.

Constantin Olteanu (n. 5 iulie 1928, comuna Vulcana-Pandele, județul Dâmbovița – d. 1 mai 2018, Târgoviște) a fost un politician comunist și general român, care a îndeplinit funcția de ministru al apărării naționale (1980-1985). La căderea regimului comunist, Constantin Olteanu era secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

A absolvit în anul 1956 cu “Diplomă de merit” Academia Militară Politică din București, iar în 1959 a obținut licența în istorie în urma absolvirii Facultății de Istorie din cadrul Universității București. A obținut titlul științific de doctor în științe istorice în anul 1964. Constantin Olteanu a parcurs pe rând treptele ierarhiei militare, desfășurând o amplă activitate didactică și de instrucție.

În anul 1971 avea gradul de general-maior. În anii ’70, generalul Olteanu s-a ocupat de epurarea armatei române de ofițerii cu studii în URSS, indiferent dacă aceștia erau sau nu recrutați de către KGB. Această operațiune s-a desfășurat treptat și a fost un “proces delicat”, când militari cu importante funcții de comandă și decizie, dar cu studii la Moscova au trebuit scoși de la comanda unităților combatante, fără a le provoca o reacție de frondă, dar și fără a irita Moscova. În anul 1979, a fost numit șef al Statului Major Central al Gărzilor Patriotice și, în același timp, și consilier militar al lui Nicolae Ceaușescu.

În perioada 29 martie 1980 – 16 decembrie 1985, generalul-locotenent Constantin Olteanu a îndeplinit funcția de ministru al apărării naționale. În acest interval, a fost avansat la gradul de general-colonel.

În anul 1985 a fost numit în funcția de prim-secretar și Primar General al Bucureștiului, pe care a îndeplinit-o până în 1988. Olteanu își amintește că Nicolae Ceaușescu tocmai venise dintr-o vizită în URSS, l-a chemat la el și i-a spus: “Mergi pe linie politică, în locul lui Pană, iar în locul tău o să-l punem pe Milea”.

Printre obiectivele realizate în mandatul său de primar, Olteanu menționează modernizarea râului Dâmbovița, continuarea lucrărilor la metrou, construcția de locuințe și prelungirea Bulevardului Victoria Socialismului până la Șoseaua Mihai Bravu.

Apoi, din mai 1988 și până în decembrie 1989, a fost secretar al CC al PCR, inițial pentru propagandă și presă (20 mai 1988-octombrie 1989), apoi pentru relații externe.

Mai multe in Sport

To Top

Ajuta comunitatea cu un Share