Onorant! Ceasul dăruit Papei de premierul Viorica Dăncilă este confecționat de un artist care locuiește la Pucioasa! | Portalul orasului Targoviste - Targoviste.info
Connect with us

Portalul orasului Targoviste – Targoviste.info

Onorant! Ceasul dăruit Papei de premierul Viorica Dăncilă este confecționat de un artist care locuiește la Pucioasa!

Stiri

Onorant! Ceasul dăruit Papei de premierul Viorica Dăncilă este confecționat de un artist care locuiește la Pucioasa!

O să vă întrebați care este legătura dintre vizita Papei în România și județul nostru. Ei bine, superbul ceas primit de Suveranul Pontif este realizat la Pucioasa.

Augustin Matei este omul care a confecționat ceasul pentru Papa Francisc. Născut în Oltenița, artistul s-a mutat de ceva vreme în orașul din nordul județului, iar lucrările sunt foarte apreciate.

Imediat după întâlnirea dintre premierul Viorica Dăncilă și Papa Francisc, Augustin Matei a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care anunța că obiectul de artă, dăruit de șefa Guvernului de la București, a fost confecționat la Pucioasa.

„ Dragi prieteni,
Cu smerenie si bucurie va spun ca Papa Francisc a primit un ceas Augustin. 
Pe cadranul ceasului este reprezentat Francisc de Assisi, inspirat dintr-o scena a unei fresce a marele pictor Giotto. 
Am inserat trei elemente, o roca de rodocrozit specifica Argentinei, o roca vulcanica de pe Etna si o farâma de Pamant Romanesc de la mine de acasa, din Pucioasa. Pe spate, pe rotorul mecanismului este “albastru de Voroneț”. 
Ceasul a fost comandat de Guvernul Romaniei si inmanat Suveranului Pontif de catre Premierul Romaniei. ”

Suveranul Pontif s-a întâlnit la Palatul Cotroceni și cu premierul Viorica Dăncilă. Aceasta i-a făcut, la rândul ei, un dar: un ceas realizat special pentru această ocazie de Augustin Matei.

Pe cadranul ceasului este reprezentat Sf. Francisc de Assisi, inspirat dintr-o frescă realizată de marele pictor Giotto. Tot pe cadran sunt incluse și trei elemente de natura emoțională:

  • o rocă din Argentina (rodocosit), pentru că Papa Francisc este de origine argentinian;
  • o rocă vulcanică din Etna;
  • o fărâmă de pământ românesc.

Pe spatele ceasului, pe rotorul mecanismului, este o bucată de malachit – o rocă albastră despre care se spune că a fost folosită la realizarea albastrului de Voroneț.

Cureaua este din piele de vițel lucrată manual, tot de un român, este simplă și de culoare maro-închis. Culoarea se apropie foarte mult de veșmântul purtat de călugării franciscani.

Citeste continuarea aici
CITESTE SI...

Mai multe in Stiri

To Top

Ajuta comunitatea cu un Share